E-Förslag

Förslag om införande av ett Anhörig- och kunskapscenter i Falu kommun

Status
Avslag
Röstning avslutad
2021-08-04
Antal röster
69

Beskrivning
Förslag om införande av ett Anhörig- och kunskapscenter som erbjuder ett direkt riktat stöd för anhöriga till personer med neuropsykiatrisk diagnos och/eller psykisk ohälsa i enlighet med SoL 5 kap 10§ om stöd till anhöriga.

Falu kommun erbjuder idag inget stöd riktat direkt till anhöriga trots att denna grupp i stor utsträckning riskerar att drabbas av bland annat utmattningssyndrom och långvarig sjukskrivning. Även barn/syskon som anhöriga till personer med neuropsykiatrisk diagnos är en grupp som idag faller mellan stolarna.

I Riksförbundet Attentions enkätundersökning 2019 framgår att föräldrar ägnar flera timmar i veckan åt kontakter med myndigheter och åt att kämpa för att få stöd för sitt barn. Det är fortfarande svårt för många att hitta rätt i ?stöddjungeln? och även om man vet vart man ska vända sig för att få stöd, så har man svårt att få stöd. I undersökningen blir det även tydligt att trots den tuffa situationen för föräldrar som har barn med neuropsykiatrisk diagnos, är det påfallande många som inte känner till att de har rätt till eget stöd som anhörig ? trots att fler än hälften uppger att de behöver eget stöd. Det är också många som står helt utan stöd. Det stöd som ges är heller inte alltid det som föräldrarna mest behöver eller efterfrågar. Det är tydligt att situationen för föräldrar som har barn med neuropsykiatrisk diagnos behöver komma upp på agendan och att särskilda satsningar behöver göras.

Förutom den hälsomässiga vinsten och förbättrade livskvaliteten för anhöriga, innebär det även en samhällsekonomisk vinst att erbjuda denna grupp stöd, fortbildning och tillhörighet. Med rätt insatser på kort sikt blir vinsten större på lång sikt. Det skulle kunna innebära ett minskat behov av kostsamma placeringar via privata bolag men även ett minskat behov av vård inom statlig sektor när anhöriga på egen hand inte längre orkar kämpa för att få ihop livets pussel och där samhället inte alltid räcker till.

Attention Dalarna gjorde en enkätundersökning bland kommunerna i Dalarna under sommaren 2020 för att ta reda på vad kommunerna erbjuder för anhörigstöd och om de har något stöd för anhöriga till personer med neuropsykiatrisk diagnos. Undersökningen visade att 12 av de 15 kommuner som finns i Dalarna har anhörigstöd, två av kommunerna säger att de inte har något anhörigstöd. En av de aktuella kommunerna, som inte har något anhörigstöd, uppger ekonomiska skäl till att det inte finns. Av de 12 kommuner som har anhörigstöd är det åtta stycken som anger att de har inriktning mot neuropsykiatriska diagnoser, medan det är fyra som inte alls har det. Undersökningen visar också att det är olika hur stor tjänst som är inriktad mot anhöriga och vilken verksamhet som finns i de olika kommunerna.

Falu kommun är en av de två kommunerna som i Attention Dalarnas undersökning inte har något anhörigstöd, med hänvisning till ekonomiska skäl. Falu kommun har allt att vinna på att upprätta ett Anhörig- och kunskapscenter, ett uteblivet stöd till anhöriga leder på sikt till ekonomiska konsekvenser ? för alla parter.

Ett Anhörig- och kunskapscenter skulle kunna erbjuda:
? Enskilda samtal ? Motiverande, coachande, lösningsfokuserade samtal. COAT (Carers Outcome Agreement Tool) ett vetenskapligt framtaget instrument för planering, uppföljning och utvärdering av stöd till anhörigvårdare.
? Stöd utifrån individens behov ? Anpassa verksamheten efter de anhörigas behov vad gäller till exempel öppettider och aktiviteter.
? Grupper ? Studiecirklar, föreläsningar, utflykter, studiebesök, aktivitetsgrupper med exempelvis dans, yoga, stresshantering, hantverk.
? Öppen verksamhet ? Öppet hus, anhörigcafé, öppna föreläsningar med olika teman.
? Stresshantering på olika sätt ? Taktil massage, mindfulness, skalp-/ huvudmassage, avkoppling i massagestol.
? Anhörigombud ? Ett utsett anhörigombud per verksamhet som speciellt bevakar de anhörigas behov och rättigheter, samt informerar och inspirerar sina kollegor.
? Utbildning av personal i kommunen som möter anhöriga - Anhörigkonsulenter som utbildar personal som i sin verksamhet möter anhöriga, inom till exempel vård och omsorg, socialtjänst, skola.
? Anhörigstöd via internet ? Exempelvis websidan www.enbraplats.se

Det här kanske låter som en dröm för många men faktum är att ett flertal kommuner i Sverige erbjuder anhörigstöd till sina invånare, bland annat Mora, Norrköping och Borlänge.

Motala, en kommun med 44 000 invånare, har idag 3 personer anställda som anhörigstöd. Motsvarande siffra för Falu kommun skulle kunna landa på 4 tjänster, alternativt 7 ? 8 tjänster vid en samverkan mellan Falun och Borlänge.

Det är av största vikt att personer anställda vid ett Anhörig- och kunskapscenter har rätt kompetens och grundläggande kunskap om neuropsykiatriska diagnoser, psykisk ohälsa och anhörigperspektivet.

Motivering från nämnd
Sammanfattning
Förslag om införande av ett Anhörig- och kunskapscenter som erbjuder ett direkt riktat stöd för anhöriga till personer med neuropsykiatrisk diagnos och/eller psykisk ohälsa i enlighet med SoL 5 kap 10§ om stöd till anhöriga.